Tarihsel Gelişim

Tarihsel Gelişim

1928 Harf İnkılabından sonra bütün yurtta, yeni harfleri tanıyıp onu insanlara öğretebilecek yetişmiş eğitimci sıkıntısı çekildiği bilinmektedir. Şehirlerde bile yeni harflerle öğretim yapabilecek öğretmen bulunamazken, Eğret gibi bir nahiyede bugünkü anlamda okul aramak beyhudedir.

Nitekim 1933 ve 1934 yılları 29 Ekim günlerinde yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ait fotoğraflar incelendiğinde bu kutlamalara günümüzdeki gibi öğrencilerin değil halkın katıldığı görülmektedir. Bundan o yıllarda Eğret'te yeni harflerle öğretim yapılan bir okulun bulunmadığı anlaşılabilir.

Resmi kayıtların incelenmesinden ise; Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerin atanmasıyla Eğret'teki öğretim hayatının 1944 yılında başladığı anlaşılıyor. 1930-1937 doğumlu öğrencilerin kaydedildiği bu yılda öğrenim çağı yelpazesinin oldukça geniş tutulduğu dikkat çekicidir. Böylece ilk mezunlar 1949 yılında verilmiştir.

Eğret Nahiyesinin statüsü önce köy, sonra kasaba; adının da Anıtkaya olarak değiştirilmesiyle birlikte, Anıtkaya İlkokulu 1998 yılına kadar varlığını bu şekilde sürdürdü.

Diğer yandan Anıtkaya Ortaokulu 1969 yılında öğretime açıldığında, sadece Anıtkaya'lı öğrencilerin değil, civar köylerdekilerin de eğitim ihtiyacına cevap verecek tarzda donatılmıştı. İlk mezunlarını verdiği 1972 yılından 1998'e kadar bu böyle devam etti.

1998'de 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesiyle birlikte Anıtkaya İlköğretim Okulu adı altında iki okul birleştirildi. Ayrıca yine 1998'de Bayramgazi, Çatalçeşme, Saadet, Olucak ve Yenice Köylerindeki ilkokullar da kapatılarak öğrencileri Anıtkaya İlköğretim Okulu'na taşınmaya başlandı. Halen bu köylerin öğrencileri Taşımalı Eğitim kapsamında Anıtkaya İlköğretim Okulu'na taşınmaktadır.

Eğret İlkokulu (Anıtkaya İlkokulu), Anıtkaya Ortaokulu ve Anıtkaya İlköğretim Okulu adıyla anılan okullar için kasabada çeşitli binalar kullanıldı.

İlkokul için kullanılan ilk bina, Zafer Mahallesinde tek katlı, 3 derslikli binadır. Daha sonra Ortaokul ve anasınıfı olarak da kullanılacak olan bu bina şimdi yıkılmıştır.

İlkokul olarak kullanılan ikinci bina ise Cumhuriyet Mahallesinde yine 3 derslikli ve tek katlı olarak yapılmıştı. İkinci bina yıkılarak arsası ortaokula tahsisli olarak halen boş olarak durmaktadır.

İlkokulun üçüncü binası 6 derslikli binadır. Anıtkaya İlköğretim Okulu, 2000 yılında tamamlanan büyük bahçeli ek binasıyla beraber, araları çok uzak sayılabilecek iki binasıyla eğitim öğretim hizmetine devam etmektedir.

Ortaokul 4+4+4 sisteminin gelişi ile ilkokul ve ortaokul yönetimleri 2013 yılında ayrılmıştır. Ortaokul 2016 yılında yapılan binada eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. İlkokul ise eski Ortaokul binasında eğitim öğretime devam etmektedir.2013 yılı Kasım ayında Anıtkaya İmam Hatip Ortaokulu Anıtkaya Ortaokulu bünyesinde açılmış olup eğitim öğretime halen devam etmektedir.

10.05.2020 381